Zara Larsson är kanske allra mest känd som artist och sångerska. 2008 slog hon igenom när hon vann finalen i TV4:s program Talang. Efter att hon vunnit fick hon ge ut låten “My heart will go on” som hon sjungit i finalen. Ett par år senare fick hon skivkontrakt och en helt ny karriär tog sin början.
Debutsingeln 2013 hette “Introducing”. Med singeln “Uncover” hamnade hon snabbt överst på listorna i Sverige, Norge och i flera andra europeiska länder. Samma år vann hon två Rockbjörnar, för årets genombrott och årets kvinnliga liveartist. 2014 kom singeln “Carry you home” som också blev en hit, liksom låten “Lush Life” som kom 2015 och blev den mest spelade låten i Sverige sommaren 2015.
Det råder inga tvivel om att Zara Larsson snabbt lyckades skaffa sig stjärnglans inom musikens område, men hon är nästan lika känd för sina politiska ställningstaganden. Framför allt handlar det om att hon varit tydlig med att hon är feminist. Det första som uppmärksammades riktigt stort var när hon 2014 delade ett inlägg med rubriken “8 tips till killar för att inte våldta”.
Inlägget hade skapats av Ung Vänster och använde sig av en ton som många kan känna igen när det handlar om att tipsa om vad man kan göra för att undvika att bli våldtagen. Att istället fokusera på vad killar kan göra för att inte våldta gjorde att fokus byttes och ansvaret hamnade hos potentiella förövare istället för hos personer som kan bli offer.
Zara Larsson fick också mycket uppmärksamhet när hon ett år senare delade en bild på Instagram där hon trätt en kondom över hela sitt ben. Syftet med det var att ta död på argumentet att killar inte kan använda kondomer för att de är för trånga. Kan hon få in ett ben så borde det inte vara några problem alls.
Inlägget skapade debatt både i Sverige och USA. Ännu mer debatt blev det när hon ifrågasatte om Bråvallafestivalen hade något genusperspektiv, med tanke på hur liten andel kvinnliga artister som bokats. Hon tyckte också att det var konstigt att hon inte presenterades som en huvudakt i marknadsföringen, trots att hon till exempel var den mest populära artisten på Spotify av de artister som bokats.
Genom den här typen av inlägg har Zara Larsson blivit en av de mest tongivande debattörerna på sociala medier. Hennes inlägg når en stor mängd människor och sprids även ofta till dem som inte lyssnar på hennes musik. Framför allt är det feministiska frågor som engagerar henne och utspelen är ibland väldigt känslomässiga, vilket verkar öka andras engagemang.
Hon har fått ta emot mycket hat och antireaktioner på grund av att hon vågar sticka ut hakan, men också fått mycket stöd och blivit etablerad som en betydelsefull samhällsröst. Bland dem som visat stöd finns bland annat kulturministern Alice Bah Kuhnke och Marit Bergman. Att hon som 17-åring fick vara sommarvärd i Sommar i P1 visar också att hon räknas som viktig.
Som en reaktion på en våg av näthat som kom efter Zara Larssons kritik mot Bråvallafestivalen skapades en särskild hashtag. Under #backazara kunde människor visa sitt stöd och visa att de tyckte att hennes perspektiv var viktigt och behövde höras. Det blev också en viktig markering mot näthat, mot hat och nedvärdering av kvinnor och de ständiga försök som finns för att tysta kvinnor.
Zara Larsson har använt sig av olika sociala medier vid olika tillfällen och är ingen renodlad YouTuber eller vlogger. På YouTube har hennes kanal över fem miljoner prenumeranter och den video som flest tittat på har setts över 621 miljoner gånger, så även där är hon stor. Hon verkar ha slagit igenom överallt och verkar inte ha några planer på att ta ett steg tillbaka.