Menu

Vad är en vlogger?


Vlogg är en förkortning av videoblogg och en vlogger är alltså en person som bloggar i videoform. Då postas relativt korta videoklipp med jämna mellanrum, inläggen följs av de som är intresserade och ofta finns det också mycket interaktion med följare som kommenterar, diskuterar, ställer frågor de kan få svar på av vloggern och liknande. Vloggande är en vidareutveckling av den vanliga bloggformen som är textbaserad (eller ibland bildbaserad) och vloggande kan ske genom att videologgen postas på en blogg. Vanligare är kanske ändå att vloggern har en YouTube-kanal som är enkel att prenumerera på för den som vill.

En vlogg kan på samma sätt som en blogg handla om olika saker. Vissa delar med sig av sminktips, andra gör humoristiska sketcher som de lägger ut medan andra har en vlogg med politiskt innehåll. Vilket tema det är avgörs av vad personen själv tycker är intressant. Att det finns ett tema är viktigt i förhållande till de som prenumererar eller följer – du får helt enkelt lättare följare om människor vet vad det är de kommer få från dig. Du måste inte hålla dig strikt till ditt tema, det går att posta inlägg eller göra kommentarer som handlar om annat, det viktigaste är att huvudparten följer temat.

Kända svenska vloggers

De tre svenskspråkiga kanaler på YouTube som har flest följare är Therese Lindgren, Jocke & Jonna och IJustWantToBeCool. Therese Lindgren är allra störst. Hon började vlogga om skönhetsvård men har efter hand utökat vloggandet till att också handla om psykisk ohälsa, sin vardag med bland annat panikångest, och hon har delat med sig av sitt engagemang kring djurrätt. Jocke & Jonna vloggar om husrenovering och småbarnsliv. IJustWantToBeCool är en humortrio som består av bröderna Victor Beer och Emil Beer samt  deras kusin Joel Adolphson. Med sina sketcher om vardag har de fått stort genomslag och fått göra webbserier både för SVT och TV4.

Vloggers som är stora internationellt

En av de allra största YouTube-stjärnorna är PewDiePie. Nu 2019 har han 94 miljoner prenumeranter på sin kanal, där han kommenterar datorspel och TV-spel medan han spelar dem. En annan YouTube-kanal som är väldigt stor internationellt är Dude Perfect, som beskriver sig själva som “5 Best Friends and a Panda”. Innehållet på deras kanal är en kombination av sport och humor. Ytterligare en humorkanal som blivit väldigt stor är Smosh, med en humorgrupp som faktiskt fick YouTube Awards redan 2006. De finns fortfarande kvar och är aktiva med nya videoklipp varje vecka. Mest visat av deras klipp är “Pokémon Theme Song”.

Hur gör du om du vill vlogga?

Känner du för att testa att vlogga kan du börja i några olika ändar. Ett alternativ är att du först tänker ut vad du vill ha för innehåll. Ett annat är att börja filma, bli van vid själva formatet och sen bestämma dig för var du vill ha ditt fokus. När du fått ihop något klipp du vill dela med dig av är det bara att skapa en kanal på YouTube och ladda upp det. För att andra ska hitta ditt klipp och du ska få prenumeranter kan du dela det på andra sociala medier och tipsa om det i grupper där människor med samma intresse finns.

Vad behövs för teknisk utrustning?

Vad du behöver för utrustning beror lite på vad det är för vlogg du vill ha. Tänker du skapa en resevlogg behöver du ha en kamera som är lätt att ta med, medan du kan satsa på högre bildkvalitet om du vill spela in hemma. Glöm inte att ljudet är minst lika viktigt som bilden. En kamera med videofunktion eller en digital videokamera som eventuellt kompletteras med en bättre mikrofon än den som finns inbyggd är egentligen allt som behövs. Du behöver också ha möjlighet att redigera och klippa dina inspelade filmer, så en dator med ett videoredigeringsprogram är också bra att ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *